W sprzedaży znajdziemy dziesiątki odmian pieczywa, jak chleby, bułki czy bagietki, choć niektóre są zdrowsze niż inne.
Pieczywo możemy zakupić w lokalnej piekarni, osiedlowym sklepie czy w supermarkecie. Niektóre rodzaje pieczywa są bogate w błonnik, witaminy i minerały, podczas gdy inne są wytwarzane z rafinowanych ziaren oraz z użyciem polepszaczy smaku, dlatego oferują niewiele pod względem wartości odżywczych. Trzeba uważnie przemyśleć zakup pieczywa, aby nie był tylko źródłem pustych kalorii. Oczywiście wiele osób zastanawia się, jaki rodzaj chleba jest najzdrowszy, i który wybrać do codziennego spożywania. Chleb pełnoziarnisty składa się z pełnych ziaren, które zaczęły kiełkować pod wpływem ciepła i wilgoci. Takie pieczywo zawiera więcej błonnika zapewniającego zdrowy układ pokarmowy, oraz więcej kwasu foliowego, witaminy niezbędnej do przekształcania żywności w energię. Co więcej, proces fermentacji w zakwasie rozkłada część skrobi w ziarnach i zmniejsza zawartość węglowodanów. Dlatego pieczywo na zakwasie i z mąki razowej nie zwiększa poziomu cukru we krwi tak bardzo, jak inne rodzaje chleba, co czyni je dobrym wyborem dla osób z cukrzycą lub obniżoną kontrolą poziomu cukru we krwi. Ponadto większość pieczywa pełnoziarnistego ma wysoką zawartość błonnika i białka.
W związku z tym jest ono bardziej sycące niż pieczywo białe z mąki bardziej przetworzonej.
Chleby zrobione z pełnoziarnistych produktów są bogate w błonnik, witaminy i minerały i mogą mieć mniejszy wpływ na poziom cukru we krwi niż pieczywo pszenne z białej mąki. Zakwas powstaje w wyniku procesu fermentacji, który opiera się na naturalnie występujących drożdżach i bakteriach, aby chleb dobrze wyrósł. Piekarnie Warszawa oferują chleb na zakwasie, który może być również łatwiejszy do strawienia niż inne pieczywo, prawdopodobnie ze względu na zawarte w nim prebiotyki, a także probiotyki powstałe podczas procesu fermentacji. Probiotyki to zdrowe bakterie występujące w organizmie i niektórych produktach spożywczych, podczas gdy prebiotyki to nieulegający trawieniu błonnik, który odżywia te bakterie. Odpowiednia ilość każdego z nich sprzyja zdrowiu jelit i dobremu trawieniu.