Rolnicy potrzebują dużo miejsca, aby móc przechowywać własne produkty, głównie w czasie zbiorów.
Często do tego celu potrzebne są dość duże chłodnie, przechowywanie owoców i warzyw w chłodniach. Często do przechowywania owoców i warzyw wykorzystuje się hale stalowe. Hale magazynowe idealne są dla przedsiębiorstw zajmujących się produkcją, mogą one posiadać dużą wielkość, dzięki czemu można tam zmieścić wiele stanowisk dla pracowników. Jednak najczęściej służą do przechowywania różnego rodzaju towarów.
Hale stalowe można szybko przystosowywać dzięki odpowiedniej izolacji, oraz monitorowaniu urządzeń chłodniczych. Aby przechowywać warzywa należy zadbać o utrzymanie określonej temperatury w zależności od tego co będziemy tam przechowywali. Oczywiście ważna będzie także właściwą wilgotność, ponieważ w zbyt suchym pomieszczeniu, warzywa mogą wysychać, w związku z tym będą traciły na wadze.
Pomidory mają niską kaloryczność, to dobre źródło witamin A i C. Smak, konsystencja i właściwości kulinarne pomidorów zależą od odmiany, metody uprawy, lokalnego środowiska i technik stosowanych w czasie zbiorów.
Kiedy będziemy chcieli je przechowywać powinniśmy je odpowiednio wyselekcjonować. Pomidory, które są poobijane lub też przejrzałe można będzie wykorzystać do przetworów, a najładniejsze sztuki, można zamrozić. Będzie to dobry pomysł kiedy będziemy chcieli podnieść ich wartość, ponieważ po sezonie mogą kosztować więcej. Dlatego też zakup chłodni, może się szybko zwrócić ze względu na różnice cen płodów rolnych. Z pewnością przechowywanie pomidorów w chłodni wymaga odpowiedniej temperatury, którą dostosowujemy przykładowo do twardości czy też odmiany pomidorów. Najlepiej przechowywać pomidory w temperaturze w zakresie 7-10 stopni Celsjusza. Dzięki temu nie stracą one swoich właściwości i smaku. Jeżeli pomidory będą przechowywane w zbyt niskiej temperaturze czy też przez zbyt długi czas mogą mięknąć i tracić swoje właściwości smakowe.